Advertising

Ocotea House Renovation by in situ studio

109

0


Ocotea House Renovation is a project, designed by in situ studio and completed in 2016. Located in Raleigh, North Carolina, USA, the renovated mid-century home has a total floor area of 3,485ft² (324m²).

The existing house on Ocotea was a well-loved, 1960’s, low-sloped ranch with a full basement visible from the left side. Over the years, what was originally a clean image of mid-century residential architecture had fallen into disarray – the basement had been haphazardly chopped up to accommodate additional bedrooms, the main floor and public spaces had been reconfigured in an odd way, and a very poorly built sunroom had been added to the right side. Our first effort was to remove this debris and uncover the original form.

The major changes we designed for the house include a new carport on the right side that replaces the sunroom and extends the line of the roof, new front decks that introduce a floating, thin aesthetic to the formerly heavy front facade, a new kitchen and master suite, new stairs that connect the main spaces upstairs to a new, open family room in the basement, new utility systems, and completely new finishes inside and out. The house now sits comfortably in it’s mid-century neighborhood, a stark alternative to the method of buy, bulldoze, buildout that currently plagues Raleigh’s first-ring suburbs.

— in situ studio

Photos of the property before the renovation and drawings:

Advertising

Photographs by Keith Isaacs
Visit site in situ studio

Related Posts

Вверх