Advertising

Baulinder Haus by Hufft

327

0


Designed by Hufft in 2012, Baulinder Haus is a family home inspired by the modernist details of its prevalent neighbor – a project by well-known Bauhaus architect Breuer. Located in Mission Hills, Kansas, United States, the residence encompasses 6,400ft² (595m²).

Details like vertically oriented wood siding, straight-forward forms, and overhanging masses were motivated by this modernist aesthetic. The house’s simple form was conceptualized as a series of stacked boxes, with public spaces residing on the ground level and private spaces in the boxes above. In plan, the boxes are oriented in a u-shape configuration to create a generous private courtyard which was designed as an extension of the interior living space, blurring the boundaries between indoors and out.

Floor-to-ceiling south facing windows in the courtyard are shaded by the overhanging second floor above to prohibit solar heat gain, but allow for passive solar heating in the winter. Other sustainable elements of the home include a geothermal heat pump HVAC system, energy efficient windows and sprayed foam insulation. The exterior wood is a vertical shiplap siding milled from FSC certified Machiche. BauLinder Haus was designed to meet and exceed requirements put forward by the U.S. Environmental Protection Agency for their Indoor airPLUS qualified homes, and is working toward Energy Star qualification.

— Hufft

Drawings:

Advertising

Photographs by Mike Sinclair
Visit site Hufft

Related Posts

Вверх