Advertising

Uneven House by Fala Atelier

105

0


Uneven House is a project completed by Fala Atelier in 2019. Located in Porto, Portugal, this remodeled apartment facing a stripped walled garden has a surface area of 180m² (1,938ft²).

A ground floor shop and its basement were to be converted into an apartment. An extension in the back was demolished to provide a garden, from which the new house would become the plinth to a cheerless 1960’s housing block.

Both levels are conceived as a main room spanning between the two façades. The longitudinal spaces are defined by a straight white wall on one side, and a composite wall on the opposite (comprising three massive plywood doors to the secondary programs). While the walls play their own formal game, the position of the doors and the finishes remain the same on both levels.

The inner logic also dictates the façade on the garden side, which acts as if the house was only one very tall level. In fact, both levels have floor to ceiling glass openings towards the outside, thanks to a new staircase dug in front of the garden.

As the load-bearing structure of the building goes through the project, its visual presence is challenged by claddings of marble and mirrors. The glorious stone pattern extends outside as a black and white striped frieze marking the perimeter of the garden, a grand horizontal window framing the context.

— Fala Atelier

Drawings:

Advertising

Photographs by Ricardo Loureiro
Visit site Fala Atelier

Related Posts

Вверх