Advertising

Barton Hills Residence by A Parallel Architecture

576

0


US design studio A Parallel Architecture has designed Barton Hills Residence. Located in Austin, Texas, USA, this 2-level house of 2,968ft² (276m²) sits on one of the highest points within the city limits.

The building is vertically stratified across the split-level configuration, housing vehicles on the lowest level, public space and secondary sleeping rooms at the rear yard level above, storage and mechanical on the interstitial 3rd level, and a generous master suite with lounge and roof deck on the 4th. This stratification allows for a wide variety of spatial experiences and view opportunities as one ascends the central stair tower.

The tectonic design reinforces this vertical procession, starting with a heavy concrete plinth that retains earth at the sunken garage and becomes the foundation, exposed steel wide-flange beams which support the heavy loads of the second story and roof deck, and cantilevered glulam beams at the high roof, that taper up to the sky and orient this level to its primary downtown view.

Built-in rooftop planters screen undesirable neighboring views while offering privacy to the master suite. An exterior stair connects the roof deck with the private rear yard, where a generous covered porch shades the west-facing window wall and serves as an outdoor living room.

— A Parallel Architecture

Drawings:

Advertising

Photographs by Topher Ayrhart
Visit site A Parallel Architecture

Related Posts

Вверх