Advertising

Jalan Remis | The Railway House by Aamer Architects

420

0


Designed by Aamer Architects in collaboration with Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd, Jalan Remis, or The Railway House, is a semi-detached house that is broken free. Built on a 334-sqm (3,595-sqft) land in Singapore, the house has a built-up area of 424m² (4,564ft²).

As a typology, the semi-detached house is often perceived as a Siamese twin, reluctantly conjoined to its symmetrical other via a single party wall. The desire to challenge such a notion drives the parti of this single-family house. By separating and pulling the main building block away from the party wall, a semi-detached house breaks free.

Not only does this formally and aesthetically liberate the house from its neighbour; it also creates a 3m-wide fissure into which light and air penetrate deep into its interiors.

One enters the house through the front of this fissure, where he is greeted by a double-storey volume foyer naturally lit from above. Light splashes onto the richly-textured brick wall, casting shadows which vary in form and intensity over time. The light leads one up the staircase onto the second storey. By now, the fissure manifests itself as a gathering realm for the family.

— Aamer Architects

Drawings:

Advertising

Photographs by
Visit site

Related Posts

Вверх