Advertising

House in Koidu Village by Kadarik Tüür Arhitektid

619

0


Estonian-based architecture and design firm Kadarik Tüür Arhitektid (KTA) has designed House in Koidu Village. Covered with painted larch wood, the 215-sqm (2,314-sqft) one-story house was completed in 2014.

The geometry of the house is inspired by the plot itself and the movement of the sunlight to catch as much warm southern and western sunlight as possible. The building is a shape-shifter offering different views from every angle.

The main building was erected on the western side of the area while the grillhouse stands on the east side of the plot inside a small hill and acts as an echo of the main building. Between these two volumes an inner rectangular courtyard is created with golden ratio proportions. The landscape protects the yard from the traffic noise and offers privacy.

Spacious livingroom, with a height up to 6 meters, is located on the western side of the building and opens into both south and west. The livingroom is tightly connected with the terrace outside. The shape of the terrace is also created to follow the sun and catch as much southern and western light as possible. There is a chance that a neighouring house will block the western sunlight in the future. To maintain the access of the valuable evening light into the livingroom, a special sunwindow is created higher from the eyelevel.

— Kadarik Tüür Arhitektid

Drawings and Models:

Advertising

Photographs by Tõnu Tunnel
Visit site Kadarik Tüür Arhitektid

Related Posts

Вверх