Advertising

Villa Kavel 01 by Studioninedots

625

0


Located on the tip of an island near Amsterdam, the Netherlands, Villa Kavel 01 is a 425-sqm (4,575-sqft) black house, designed by Studioninedots in 2014.

We based the plan on a diamond shape – a better fit for the angular site than a conventional rectangle. Housing the living spaces, the ground floor remains completely open to maximise views and seamlessly connect inside and outside. Functions such as storage, the fireplace and television are concealed inside freestanding bespoke furniture units, strategically positioned to direct the flow of space.

Due to height restrictions, the house is partly built underground. This ‘secret’ domain contains the guest room, study, games room and cinema. Along the south facade, the ground is carved out to bring sunlight into the lower spaces. This intervention transforms the appearance of the volume dramatically: here the house appears to float.
 The first floor intentionally feels closed and private. The three bedrooms are concealed behind a veil of black perforated shutters that cast lively patterned shadows on the floors and walls. While lying in bed or in the bath with the shutters and sliding glass doors open, it’s easy to imagine yourself in the middle of nature.

— Studioninedots

Drawings:

Advertising

Photographs by Peter Cuypers
Visit site Studioninedots

Related Posts

Вверх